Historia

Vuonna 1965 perustetun Turun Nappulaliigan alullepanijoita olivat urheilutoimittajat, joilla oli tietoa muiden paikkakuntien nappulatoiminnasta ja kun heidän joukossaan oli innokkaita toimittajia, joilla oli nappulaikäisiä lapsia, niin he antoivat koko toiminnalle alkusysäyksen. Kun ilmapiiri oli vielä suopea tällaisen toiminnan käynnistymiselle, niin he tekivät rohkean päätöksen ja perustivat nappuloille oman seuran: Turun Nappulaliigan.


He, jotka panivat alulle koko tapahtuman, tekivät sen puhtaasta harrastuksesta ja lasten auttamisen merkeissä, pelkästään siinä mielessä, että lapsille tulisi tarjota mahdollisuus siirtyä kadulta kentälle, pois katujen ankeudesta kentillä tapahtuvaan toimintaan ja pelaamisen tohinaan . Turun Nappulaliigan tarjoama jalkapalloharrastus tuli otolliseen aikaan ja nappulapalloilu oli paljon esillä lehdissä ja televisiossa varsinkin -70 luvulla ja tämä edesauttoi seuran kasvua ja sen leviämistä Turussa.


Seuran organisaatio, joka perustui kaupunginosatoimintaan oli erinomaisen nerokas oivallus. Aluejakoon perustuvat joukkueet takasivat sen, että kaikki turkulaiset nappulat pääsivät mukaan, eikä pitkiä matkoja pelikentille tullut, kiitos tiheän nappulakenttäverkoston, jota saatiin käyttää kustannuksitta ja joiden hiekkapinnan kunnosta piti huolta kaupungin oma organisaatio. Alun alkaen tuleville nappulapelaajille asetettiin vain kaksi täytettävää ehtoa: Piti olla oikean ikäinen ja toiseksi: piti asua Turussa.  Nämä ovatkin olleet johtavia periaatteita koko toiminnassa: kaikille nappulaikäisille lapsille, lähellä ja halvalla. Jos haluaa pitää yllä lasten tasa-arvoisia osallistumismahdollisuuksia niin mistään näistä ei voi tinkiä. Tällainen toiminta on ollut mahdollista vain aikuisten asiaan riittävän suuren panostamisen ja pitkän mukanaolon turvin.


Turun Nappulaliigan toimintaa ovat tukeneet niin yksityiset henkilöt työpanoksellaan kuin Turun kaupunki, lukuisat yhteisöt ja liikkeet, samoin kuin liike-elämän edustajatkin. Ilman heidän tukeaan ja apuaan olisi seuran pyörittäminen ja kehittäminen ollut paljon, paljon vaikeampaa, vaikka kaikki toiminta tapahtuikin talkootyön periaatteella. Vasta vuonna 2003 palkattiin seuraan kokopäivätoiminen toiminnanjohtaja vastaamaan käytännön toimista. Koko toimintansa 40-vuotisen taipaleen aikana on Turun Nappulaliiga osoittanut olevansa lasten parissa työskentelevä vireä, kehittyvä ja ajan haasteisiin vastaava yhteisö, joka on saavuttanut tuloksia niin harrastusliikunnan kuin järjestö toiminnankin saralla. Yoivottavasti tulevatkin vuodet ovat yhtä menestyksekkäitä kuin menneetkin. 


Työtä riittää, lapsia riittää ja toivottavasti riittää myös pyyteetöntä talkoohenkeä niin lasten vanhemmilta kuin niiltäkin, joiden lapset ovat jo nappulaiän sivuuttaneet.


Vuosikymmenien saatossa Turun Nappulaliiga on ollut Turun seudun yksi suurimmista lasten liikuttajista lajista riippumatta. Turun Nappulaliigan hiekkakentiltä ovat lukuiset pienet pelaajanalut ponnistaneet jalkapalloammattilaisiksi kotimaisille kentiälle ja ulkomaille. Vuoden 2021 jalkapallon EM-kisoissa Suomen paidassa samaan aikaan kentällä oli neljä Turun Nappulaliigassa jalkapallon aloittanutta pelaajaa: Lukas Hradecký, Joni Kauko, Jere Uronen ja Marcus Forss. Varmasti jonkinlainen ennätys tuokin EM-kisojen historiassa.


Turun Nappulaliiga aikoo jatkossakin toimia tärkeässä roolissa Suomen jalkapallokartalla yhtenä maamme merkittävimpänä kasvattajaseurana.